Zo schrijf je een goede landingspagina voor jouw evenement (en verkoop je meer tickets) • &therewascontent

Zo schrijf je een goede landingspagina voor jouw evenement (en verkoop je meer tickets)

Inhoudsopgave

Dit artikel verscheen eerder op eventplanneracademy.nl

Je gaat een evenement organiseren. Yes! Je hebt goed nagedacht over de inhoud, alle praktische zaken geregeld, je hebt uitgerekend wat een goede ticketprijs is en de tickets in je webshop gezet. Maar vervolgens blijft je inbox angstvallig stil. De ticketverkoop valt enorm tegen, terwijl je een fantastisch evenement opgezet hebt. Hoe dat komt én hoe je dat oplost? Ik leg het je uit.

Als bezoekers op je reguliere website komen, dan is er veel afleiding. Misschien heb je een blog, vraag je om inschrijving op de nieuwsbrief, heb je meerdere producten in je webshop en nodig je uit tot het bekijken van je verschillende diensten. Kortom: afleiding. Prikkels die potentiële deelnemers afleidt van het kopen van een ticket. Je verkoopt pas echt veel tickets wanneer je die afleiding weghaalt en je een pagina maakt die maar over één ding gaat: jouw evenement. 

Als UX SEO specialist heb ik heel wat landingspagina’s geschreven én ontworpen die zowel zoekmachinevriendelijk (SEO) als gebruiksvriendelijk (UX) zijn. Ik laat je zien wat de opbouw van een goede landingspagina is en geef je praktische tips voor het schrijven en het ontwerp van de pagina. Hierna kun jij een ijzersterke landingspagina schrijven voor jouw evenement die qua inhoud én opbouw SEO-proof is en waarmee je de ticketverkoop een boost geeft!

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een pagina die erop ingericht is om bezoekers op je website te ontvangen. Op die pagina staat er maar één product of dienst centraal waarvan je graag wilt dat de bezoeker er iets mee doet. Vaak kun je landingspagina’s op een website niet eens via het hoofdmenu terugvinden. Het is een speciaal gedeelte van je website waar je mensen direct naartoe stuurt. Doordat je op deze pagina maar één actie kunt doen (bv. het kopen van een ticket), is de kans dat bezoekers afgeleid raken en toch niet kopen minimaal. Hoe minder prikkels je neerzet, hoe minder snel bezoekers afgeleid zijn. 

Op de landingspagina stel je – in dit geval – een evenement centraal. De volledige pagina is erop ingericht dat men een ticket voor jouw evenement koopt. De inhoud van je landingspagina geeft antwoord op alle vragen van je potentiële bezoeker en maakt dat ze aan het einde van de pagina denken: ‘ik moet hierbij zijn’. 

Tip: Een landingspagina is één van de manieren om de verkoop van je tickets te boosten. Wil je nog meer inspiratie? Lees dan ook de 7 tips voor het verkopen van meer tickets voor je event.

Wanneer is een landingspagina geslaagd?

Je kunt voor elk soort evenement een landingspagina schrijven: van gratis webinars tot online lezingen en meerdaagse hybride evenementen. Je kunt zelfs een landingspagina maken voor de presale. Maar wat bereik je eigenlijk met die pagina? Het doel van zo’n pagina is om een websitebezoek om te zetten in een betaling of een handeling. We noemen dat ook wel ‘conversie’. De landingspagina van een evenement heeft (bijna) altijd als conversiedoel het verkopen van een ticket. Hoe meer mensen er via die pagina een ticket kopen, hoe hoger de conversie is. Hoe hoger de conversie via de landingspagina, hoe succesvoller de pagina is. De verkochte tickets verwerk je vervolgens in de ROI van jouw evenement waarmee je het financiële succes in kaart brengt.

SEO Schrijftips

  • Online scant men in 2 seconden de eerste twee alinea’s, kopjes en andere opmaak en beslissen dan of ze verder lezen. Let daarom goed op:
  • Algehele opmaak: gebruik tussenkoppen, bulletpoints,
  • cursief/dikgedrukt etc.
  • Korte alinea’s: 7/8 zinnen per alinea is voldoende
  • Korte zinnen: maximaal 15 woorden per zin
  • Actief schrijven: beperk het gebruik van hulpwerkwoorden (kunnen, worden, zullen, etc)
  • Schrijf alsof je de tekst aan één iemand richt. Je kunt daardoor veel makkelijker opsommen waarom je evenement waardevol is dan wanneer je dat aan een grote groep mensen probeert uit te leggen.

De opbouw van een conversieverhogende landingspagina

Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook meerdere wegen die naar conversie leiden. Neem deze opbouw als uitgangspunt en kijk vervolgens hoe je de pagina nog verder kunt optimaliseren voor jouw doelgroep. Jij kent je doelgroep immers het beste!

bluepurple/academy
Een voorbeeld van bluepurple/academy. Er wordt direct ingespeeld op de pijn: saaie en passieve online events

Oneliner

Start met een korte oneliner waarmee je het evenement introduceert. In dit onderdeel maak je de lezer namelijk nieuwsgierig. Zorg ervoor dat je benoemt voor wie dit evenement is én dat je benoemt welke ‘pijn’ dit evenement gaat oplossen. We noemen dat ook wel: pijn – medicijn – fijn. Eerst benoem je de pijn, waarna je duidelijk maakt wat de oplossing (jouw evenement) is voor die pijn. Samen met de titel van je evenement is dit het eerste wat mensen gaan zien. Maak gebruik van dat moment.

Over het evenement

Geef een een opsomming van wat deelnemers kunnen verwachten (tip: werk ook echt met een opsomming, dat leest makkelijker voor bezoekers). Benoem hier ook eventuele sprekers die je met foto en een korte uitleg introduceert. 

Waarom dit evenement

Je hebt de aandacht van je bezoeker te pakken, dus hoog tijd om ze te laten inzien waarom zij juist bij dit evenement aanwezig zouden moeten zijn. Leg uit waarom mensen baat hebben bij je evenement, wat het ze brengt en welke eventuele problemen het voor ze oplost. Je kunt op een landingspagina nooit genoeg overzichtelijke opsommingen maken, dus verwerk die ook in dit blok.

Tip: Druk op die blauwe plek
Op een landingspagina moet je op de zwakke plek van de deelnemer inspelen. Benoem bij een evenement over timemanagement bijvoorbeeld de pijn van het nooit tijd hebben om leuke dingen te doen. Zorg dat ze geconfronteerd worden met het probleem waar jouw evenement de oplossing voor is.

Inhoud van het programma

Nadat je meermaals duidelijk gemaakt hebt wat je te bieden hebt, is het de hoogste tijd om dat ook heel concreet te maken. Geef een korte uitleg bij iedere dag, iedere les of de verschillende onderdelen die plaatsvinden op een dag. Zo geef je een duidelijk beeld van wat deelnemers kunnen verwachten. Het is afhankelijk van het evenement of je dit in de vorm van een tijdschema giet of dat je het algemener houdt (denk bijvoorbeeld aan een jaarprogramma). Welke vorm je ook kiest: blijf hier bij de feiten. Het inspelen op emoties doe je bij de eerder genoemde onderdelen.

In de online marketing cursus van IMU is het extraatje opnames van een contentstrategie sessie die je normaal gesproken niet zomaar terug kunt kijken.

De extra’s

Een slim trucje is het toevoegen van iets extra’s waar een waarde aan hangt. Geef deelnemers bijvoorbeeld een goodiebag en benoem hier (een deel van) de inhoud en de waarde daarvan. Je kunt ook denken aan een handig e-book waar je normaal voor moet betalen, maar wat je gratis krijgt als deelnemer. Ook kun je deze plek gebruiken om een tijdelijke actie zoals een 2e ticket gratis te promoten. Wat je ook onder de aandacht brengt in dit blok: benoem de waarde. Concrete bedragen maken het verschil.

Praktische informatie

Wat ook niet mag ontbreken is de praktische informatie. Waar is het evenement, wanneer is het evenement, hoe kom je daar, hoe lang duurt het en alle andere vragen die je wilt weten voor je overgaat tot de aankoop.

Designtip
Zorg dat je genoeg witruimte op je landingspagina hebt, je lettertype groot en goed leesbaar is en dat je mooi beeldmateriaal gebruikt. Je creëert daarmee letterlijk en figuurlijk ademruimte. Het maakt het scannen van de pagina prettiger. Zorg er bovendien ook voor dat de website niet alleen goed op een laptop werkt, maar ook geoptimaliseerd is voor bezoeken via de telefoon.

Reviews

Maak aantoonbaar dat jouw evenement het waard is om aan deel te nemen. Door de reviews van oud-deelnemers te delen, versterk je alle claims die je eerder gemaakt hebt. Reviews kun je natuurlijk in verschillende vormen inzetten: tekst, video of berichten van social media. Ook kun je reviews op verschillende (en meerdere) plekken op de landingspagina verwerken. Hoe grootschaliger jouw evenement, hoe meer reviews je kunt delen.

Samenvatting

Maak nog één keer goed duidelijk waarom mensen dit evenement moeten bijwonen en welke ‘pijn’ jouw evenement oplost (denk aan de pijn – medicijn – fijn die je in de oneliner geschreven hebt!). Ook hier is een opsomming een aanrader. Zorg bovendien dat je hier niet te lang van stof bent.

C Academy kiest bij de ‘Masterclass Media’ voor een video de expertise van de organisator laat zien. Zo claimt ze de expertstatus en laat ze zien dat zij de aangewezen persoon is om deze masterclass te geven.

Over de organisator

Ook niet geheel onbelangrijk is jezelf in de spotlight zetten. Vertel iets over je bedrijf, laat je expertise zien en bewijs zo dat juist jij de aangewezen persoon (of organisatie) bent om dit evenement te hosten.

Kopen

Tot slot mag je de ‘koop’-knop natuurlijk ook niet vergeten. Deze button laat je op verschillende plekken in de pagina terugkomen. Na ‘over dit evenement, ‘na het volgen van dit evenement” en na ‘reviews’ zijn goede plekken. Onderaan de pagina vat je samen wat je allemaal krijgt wanneer je dit ticket koopt en laat je de eventuele verschillende soorten tickets zien (bv. early bird, betalen in termijnen of een VIP-ticket).

Veelgestelde vragen

Bespreek tot slot de belangrijkste vragen die mensen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Is de locatie rolstoeltoegankelijk?
  • Voor wie is dit evenement?
  • Kan ik de sprekers terugkijken?
  • Krijg ik een factuur?
  • Kan ik in termijnen betalen?

Sluit de veelgestelde vragen altijd af met je contactgegevens. Dat is de enige andere interactie die je op een landingspagina verwerkt. Je wilt immers wel dat mensen je kunnen bereiken als hun vraag er niet bij staat.

Technische tip
Stuur ze vanaf de koop knop direct het betaalproces in. Vraag je technische vrienden om je webshop zo in te richten dat de winkelmand overgeslagen wordt en het betaalproces direct gestart wordt. Dat is immers ook een plek waar afleiding kan zorgen voor het niet doen van de aankoop. Laat je inspireren door ‘nu kopen’ knop van Amazon.

Aan de slag

Met deze opbouw als uitgangspunt schrijf jij in no-time een converterende landingspagina die je ticketverkoop een boost geeft. Succes met schrijven en vergeet niet: schrijf de pagina in gedachten voor één persoon, degene die je het allerliefste op jouw evenement ziet. Je zult merken dat het daardoor een stuk eenvoudiger is om uit te leggen waarom jouw evenement de moeite waard is!

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.