Zelf content maken? Zo schrijf je ijzersterke teksten

Schrijven
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Je schrijft teksten voor Instagram, je blog, in nieuwsbrieven, campagnes op Facebook of LinkedIn-updates. Zeker als kleine ondernemer schrijf je het merendeel van deze teksten zelf. Je moet immers keuzes maken als het op geld uitgeven aankomt. Hoewel het zeker kan lonen om iemand in te huren die je teksten schrijft kun je er ook zelf veel aan doen om beter te worden. Het fijne van beter worden in teksten schrijven is dat oefening kunst baart. Je moet toch alle social updates en blogartikelen schrijven, dus oefen tijdens dat proces eens met de volgende tips. Succes!

De basis van alle teksten

De grote lijnen

Iedere tekst begint met het bedenken van dat wat je wilt vertellen. Wat is de boodschap, welke punten wil je maken of op welke vraag moet jouw tekst antwoord geven? Tijdens dit proces vorm je de kapstok waaraan je je verhaal ophangt.

De uitwerking

Tijd om te schrijven. Begin met schrijven zonder jezelf te corrigeren. Je kunt altijd nog alinea’s verplaatsen of zinnen schrappen wanneer je in de edit-fase bent. Sluit afleiding buiten en ga de kapstok langs die je voor jezelf gecreëerd hebt in de vorige fase.

De edits

Een van mijn favoriete trucjes is het hardop voorlezen van de tekst. Je hoort direct waar je onlogische sprongen maakt en waar de fouten staan. Tijdens de edit-fase kijk je na of de tekst wel loopt, of je boodschap duidelijk is en of je niets over het hoofd gezien hebt.

Maak het spannender

Interpunctie

Een simpele manier om je teksten een andere draai te geven is door te spelen met interpunctie. Kijk eens wat er met het verhaal gebeurt wanneer je de formulering aanpast. Andere interpunctie ontstaat door de manier waarop jij je zinnen schrijft. Omschrijvende zinnen doen iets heel anders met de lezer dan verklarende zinnen.

Synoniemen

Je ontwikkelt vanzelf een voorkeur voor bepaalde woorden. Ze passen meer bij je en het klinkt lekker. Wanneer je voor de vierde keer in een alinea hetzelfde woord leest is het tijd voor verandering. Synoniemen gebruiken lijkt heel logisch, maar vergeet je snel. Sla hierin trouwens niet door, want dan krijg je Joey’s letter of recommendation. Héél grappig, maar je verhaal komt absoluut niet over.

Blijf lezen

Je taalgevoel wordt aanzienlijk beter wanneer je een leesfanaat bent. Bedenk welke boeken of artikelen je favoriet zijn en analyseer ze. Je zult ontdekken dat er overeenkomsten in de schrijfwijze zitten. Een goed artikel is niet alleen maar goed door het onderwerp. Integendeel. Wanneer je absoluut niet door een tekst over een interessant onderwerp heen komt zal je het niet snel benoemen tot favoriet. Dit gaat niet alleen op voor de langere teksten. Bekijk ook eens welke Instagramposts je aanspreken en welke facebook advertenties je triggeren. Doe inspiratie op en experimenteer!

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief