Zo ontwerp je een onweerstaanbare Mailchimp vragenlijst in 4 stappen

Zo ontwerp je een onweerstaanbare Mailchimp vragenlijst in 4 stappen

vragenlijst landing page ontwerpen

Inhoudsopgave

Update 2021: Halverwege 2019 heeft mailchimp besloten om het platform om te gooien. Dat betekent dat onderstaande handleiding niet langer mogelijk is met een gratis account, tenzij je dat al voor 2019 had.

Het verzamelen van data door vragen aan je aanmeldformulier toe te voegen is één ding. Segmenteren is belangrijk binnen een succesvolle e-mailmarketing funnel. De beste manier om te segmenteren heb je gekozen, maar hoe zorg je ervoor dat het er ook nog eens woest aantrekkelijk uitziet? Ik beken eerlijk dat ik iets niet koop, een ander bedrijf kies of zelfs een ander boek uit de kast trek als de looks er niet verzorgd uitzien. Ook hierbij geldt dat het uiterlijk nooit alles zegt, maar we vinden het allemaal toch best wel belangrijk. Ook bij je Mailchimp vragenlijst doet het er dus toe. Een onweerstaanbare vragenlijst, zo doe je dat!

1. Begin bij de form builder

De form builder in Mailchimp is je basis. Daar maak je alle vragen aan die op je aanmeldformulier
moeten komen. Kies de checkbox functie en leef je uit! Wanneer jij je aanmeldformulier graag zonder alle vragen deelt met de wereld, zorg dan dat je de checkbox-velden op hide zet. Zo ziet niemand ze via de directe link, maar blijven ze wel bewaard.

2. Creëer een landing page

In Mailchimp kun je zogheten campaigns starten. Je kent ze van de plek waar je nieuwsbrieven en geautomatiseerde e-mailcampagnes maakt. Daarnaast kun je er ook terecht voor het maken van landing pages. Een landing page is een op zichzelf staande pagina waarbij je mensen vraagt zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Dat kun je heel eenvoudig houden, maar je kunt er natuurlijk ook een vragenlijstfeestje van maken. Wat er zo fijn is aan deze landing pages? Je bepaalt zelf welke vragen die in de form builder staan, op deze pagina komen.

Fun fact: Zowel je huidige subscribers als nieuwe aanmelders kunnen deze pagina gebruiken. Mailchimp koppelt automatisch de nieuwe informatie aan het e-mailadres. Eigenlijk werken je huidige subscribers hun profiel bij, maar zo voelt het niet. Je nieuwe aanmelders vullen gewoon een ultradeluxe aanmeldformulier in. Win win!

3. Design de landing page

Het is tijd om je landing page helemaal van jou te maken. Je kunt ‘m vanaf scratch opbouwen of een van de templates gebruiken. Wanneer je deze pagina in het verlengde van je eigen website/huisstijl maakt, dan heeft niemand door dat ze op een Mailchimp pagina terecht gekomen zijn. Zo kun je het echt een verlengstuk maken van je merk. Let op dat je hierbij alleen gebruik kunt maken van je vragenlijst als de vragen in de form builder op visible staan!

4. 3, 2, 1.. GO!

Als je helemaal tevreden bent met je landing page, dan kan ‘ie online. De kans is groot dat je graag een directe link vanaf je website naar deze landing page hebt. Tijdens het publicatieproces zie je vanuit Mailchimp een betaalde mogelijkheid om je eigen url te koppelen aan de pagina. Geen zorgen, we got this. Hiervoor maken we een uitstapje naar WordPress.

Zorg dat er op je WordPress website een redirect plugin geïnstalleerd staat. Maak een pagina aan met een titel die makkelijk te onthouden is. Zo kun je mensen makkelijk verwijzen. Denk bijvoorbeeld aan: andtherewascontent.com/vragenlijst. Op deze pagina (afhankelijk van je plugin, maar meestal onderaan) vind je de mogelijkheid voor een 301 redirect. Hierbij vul je in dat jouw WordPress pagina moet verwijzen naar de url die Mailchimp je gegeven heeft. Als de redirect actief is en je pagina online staat wordt de bezoeker via jouw website naar de gratis Mailchimp url gestuurd. Handig!

In slechts 4 stappen heb jij een onweerstaanbare vragenlijst online staan waar je bovendien geen cent aan uitgegeven hebt. Je kunt het een krachtig onderdeel van je e-mailmarketing funnel maken, maar natuurlijk ook alvast informatie verzamelen die je later kunt inzetten. 

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.