Ondernemen én werken in loondienst: hoe doe je dat?

Balans houden
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Of je er nu bewust voor kiest of de situatie zo ontstaat, er zijn uitdagingen die bij het combineren van loondienst met ondernemerschap komen kijken. Er zijn een aantal dingen die ik graag geweten had voor ik deze keuze maakte, er zijn stomme fouten waar ik jou voor wil behoeden en er zijn hele fijne voordelen die je ook absoluut niet mag vergeten. Ik deel mijn ervaringen met je en hoop dat je met mijn lessen jouw keuzes aanscherpt.

Les 1: niet alles valt te combineren

Laat ik beginnen met vertellen wat mijn loondienst job eigenlijk is. Je vindt me 24-32 uur per week op de broodafdeling in de blauwe supermarkt. Daar ben ik terecht gekomen op mijn 15e en na mijn studie blijven hangen, omdat ik niet wist wat ik wilde. In 2015 kwam daar het ondernemerschap bij en sinds die tijd combineer ik beide zaken. Dat ik dat al zo lang doe heb ik deels te danken aan het soort werk. Werken op een broodafdeling vraagt van mij mentaal heel weinig. Het biedt mentaal namelijk geen enkele uitdaging (voor mij), alleen fysiek. And there was content is daarentegen precies het tegenovergestelde. Doordat het werk zo anders is, kan ik de twee al zolang combineren. Besef dat het veel lastiger is om twee banen te combineren die in hetzelfde spectrum vallen.

Les 2: goed communiceren is essentieel

Besef dat je een verantwoordelijkheid hebt naar jezelf en je klanten, maar ook naar je management. Dat zijn een hoop mensen die je tevreden moet (wil) houden. Het cliché, ‘eerlijkheid duurt het langst’, is hierop van toepassing. Uiteraard heb ik geluk dat iedereen in de winkel mijn keuze prima vindt, maar ik geloof wel dat mijn open communicatie daaraan bijgedragen heeft. Het management weet bijvoorbeeld dat ik wel eens last-minute vrij wil voor and there was content, waar opdrachtgevers weten dat ik op kantoortijden niet altijd bereikbaar ben. Door vanaf het eerste moment duidelijk te communiceren weet iedere partij wat ze kunnen verwachten.

Les 3: je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn

De keuze om (tijdelijk) te ondernemen naast je baan betekent niet dat je bij die laatste partij alles maar uit je handen kunt laten vallen. Je hebt een enorm netwerk aan mensen om je heen wanneer je ook nog in loondienst werkt. Al die mensen kennen ook weer mensen. Precies, je netwerk is enorm wanneer je deze twee werkzaamheden combineert. Wanneer ik op de werkvloer sta, dan ben ik daar. Ik ben volledig gefocust op het werk daar en dat zien mijn collega’s ook. Doordat zij die kant van mij kennen, zijn ze veel eerder geneigd om vrienden/familie naar me door te verwijzen of me te helpen wanneer ik daarom vraag. Bovendien is je werk vele malen gezelliger wanneer je er iets van maakt in de uren die je er toch bent. Maar vergeet niet dat mijn werkdagen op de broodafdeling ook direct stoppen wanneer het tijd is. Ik kan het heel goed daar laten en als Nienke van and there was content de deur uitstappen. Neem ook je baan in loondienst serieus, omdat je nooit weet wat dat je als ondernemer nog eens op kan leveren.

Les 4: de harde financiële realiteit

De pijnlijkste les van allemaal was voor mij het financiële plaatje. Doordat ik in één jaar op mezelf ging wonen, 1/3e van mijn inkomsten verloor (van een all-in loon naar uren opbouwen) én ondernemer werd voor de belastingdienst veranderde er een hoop. Ik kwam voor financiële keuzes te staan en ik nam daarin veel foute beslissingen. Voor ik het wist had ik een financiële achterstand opgebouwd waar ik geen gat meer in zag. Realiseer je dat je als ondernemer voor de belastingdienst van financiële voordelen geniet wanneer je minstens 1225 uur per jaar aan je onderneming besteed. Wanneer je in loondienst werkt, komt daar ook nog eens bij dat je meer tijd aan je onderneming moet besteden dan aan werken in loondienst. Ik voldeed aan beide eisen niet, maar draaide wél zo goed dat de kleineondernemersregeling ook aan mijn neus voorbijging. Ik had dus geen enkele aftrekposten als ondernemer, maar wel de fantastische omzet. Doordat ik volledig gefocust was op het wegwerken van mijn financiële achterstand vergat ik (heel dom) geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting. Toen ik na mijn hele fijne topjaar als ondernemer de aangifte deed stond het huilen me dan ook nader dan het lachen. Zorg dat je vanaf het eerste moment je financiën, zowel zakelijk als privé, op orde hebt. Lees bijvoorbeeld Profit First en investeer zo snel mogelijk in iemand die je bij je financiën kan helpen.

Les 5: timemanagement is het toverwoord

Twee banen tegelijk staat gelijk aan een hele volle agenda. Voor je het weet ben je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat aan het werk. Je wordt er niet creatiever óf gelukkiger van wanneer je 24/7 aan het werken bent. Zorg ervoor dat je aan het begin van iedere week weet wat je te wachten staat. Plan vrije momenten in, tijd voor je vrienden en familie en hou je daar ook echt aan. Ik had laatst twee weken volledig vrij, van beide werkzaamheden, en ik was volledig kwijt wat mijn hobby’s eigenlijk waren. Iedere vrije tel waarin ik dacht ‘wat zal ik eens doen’ eindigde met iets voor mijn onderneming. De logica was: als ik toch niet weet wat ik wil doen, kan ik net zo goed iets doen wat nog op me ligt te wachten. Fout! Soms is je vervelen heel gezond. Zorg dat je timemanagement on point is, zodat je niet aan jezelf voorbij loopt. Vraag om hulp wanneer je dit lastig vindt. Ik kan je er bijvoorbeeld goed bij helpen.

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief