Nooit meer zonder inspiratie: een contentdatabase in 5 stappen

Nooit meer zonder inspiratie: een contentdatabase in 5 stappen

Inhoudsopgave

Een van mijn favoriete ontdekkingen als content creator is het opbouwen van een contentdatabase. Een wat? Een magische plek die ervoor zorgt dat jij nooit meer zonder ideeën zit. Een contentdatabase organiseert al jouw ideeën, ingevingen en prikkels. Zodat je tijdens een content black-out toch een enorme bron hebt om uit te putten.

Een database is een centrale (digitale) opslagplaats voor informatie. En die opslagplaats kun je ook aanleggen voor alles wat jou prikkelt, motiveert en beweegt. Dat vormt vervolgens weer de perfecte basis voor content creatie. Content is waardevoller wanneer er emotie achter zit, wanneer de mens het schrijft in plaats van het merk. Daarmee wordt jouw contentdatabase de perfecte uitvalsbasis wanneer je zonder inspiratie zit. Geen geforceerde teksten, maar authentieke content wanneer je de volgende 5 stappen volgt.

Stap 1. Kies het platform

De eerste keuze die je moet maken is of je voor een online- of offlinedatabase gaat. Ik raad je sterk aan om online te werken, zodat je overal en altijd bij je ideeën kunt. Je kunt het op duizend-en-één plekken bijhouden. Zo is Trello mijn favoriet, maar ook een notitieboekje, agenda, Evernote of Google Docs/Sheets doen hun werk prima.

Stap 2. Maak het overzichtelijk

Ken je die brievenbakjes die je vaak in kantoren tegenkomt? Zo ziet jouw contentinbox er ook uit (In het boek Getting Things Done is dit onwijs goed uitgelegd. Leesvoer!). Je maakt van het brievenbakje een enorme contentinbox waarin je al je ideeën dumpt, of ze nou uitgewerkt, goed, origineel, twijfelachtig zijn of alleen een leuk gevoel geven. Zoals met alle brainstormfases: NIETS IS FOUT! Je moet (niks moet, maar het is wel handig) dan ook alles in je contentinbox dumpen. Zelfs als je denkt, ‘misschien moet ik hier wat m- nee dat heeft X al gedaan’. Zet het erin! Je weet maar nooit hoe je er na een paar weken over denkt. Of wat voor briljante ingevingen het triggert.

Zorg er dus voor dat je de plek die jouw inbox is duidelijk markeert. Je wilt immers niet dat er allerlei zaken door elkaar lopen.

Stap 3. Verzamelen!

Zonder ideeën, geen database. Leer jezelf aan om iedere prikkel te noteren in je contentinbox. Ik keek bijvoorbeeld naar mijn favoriete serie en zag daarin een uitspraak die me zo triggerde dat ik er de gif bij gezocht heb en die in mijn inbox geplakt heb. Meer heb ik er niet mee gedaan. Iedere keer dat ik die afbeelding zie, weet ik gelijk wat me triggerde. Wanneer de tijd rijp is bedenk ik wel wat voor content ik ermee kan maken, want dat hoef ik nog helemaal niet te weten.

Probeer altijd zo snel mogelijk je ideeën te noteren. Je vergeet zulke ingevingen altijd sneller dan je denkt. Om het mezelf makkelijker te maken gebruik ik IFTTT die pins op een bepaald bord automatisch in de Trello inbox plaatst. Zo zijn er nog veel meer trucjes te bedenken waarmee je het proces voor jezelf vereenvoudigt.

contentinbox

Stap 4. Organiseren

Ga één keer per maand (of vaker, afhankelijk van hoe vol je contentinbox staat) even zitten om je contentinbox leeg te maken. Alle ideeën die je daarin opgespaard hebt breng je onder in sublijsten. Past een idee in meerdere lijsten? Plaats hem onder de belangrijkste lijst en noteer bij welke lijsten het nog meer past. Je maakt het jezelf nog makkelijker door je inbox regelmatig te legen.

Wat sublijsten zijn? De categorieën waarin je jouw ideeën onderverdeelt. Hoe je die noemt is natuurlijk helemaal aan jou. Enkele voorbeelden:

  • – Social media (kan evt. per kanaal)
  • – Video
  • – Blog
  • – Bullet Journal
  • – Nieuwsbrief

Stap 5. Content maken

We doen dit alles natuurlijk niet ‘voor de leuk’. Wanneer jij zonder ideeën zit wanneer je content schrijft, pak dan je contentdatabase erbij. Je ziet in één oogopslag al je inspiratie bij het platform waar je content voor nodig hebt. Die ene afbeelding die ik zie als ik mijn social media lijst open is voor mij genoeg inspiratie om te vertellen over het belang van doelgericht werken. Zo ben ik aanzienlijk minder tijd kwijt dan wanneer ik vanaf nul moet brainstormen over mogelijke onderwerpen.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.