Mindmap je hoofd leeg: zo krijg je rust en overzicht

Mindmap je hoofd leeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

De kans is groot dat je tijdens je studiejaren te maken hebt gehad met een mindmap, of hoe ‘ie bij mij op de basisschool genoemd werd: een woordweb. Wanneer je voor het eerst werkstukken maakt of in teamverband aan grote projecten werkt is de basis vaak een mindmap. Even een opfrisser: een mindmap is een boomstructuur diagram rondom een bepaald thema opgebouwd uit teksten, beelden en connecties.

Wat moet ik zonder werkstuk met een mindmap?

Een mindmap is zoveel meer dan een manier om het onderwerp van je werkstuk uit te werken. Het is een hele handige manier om je hoofd leeg te krijgen, overzicht te krijgen en daardoor makkelijker keuzes te kunnen maken. Je daagt jezelf, en daarmee je brein, uit om anders te kijken naar een bepaald thema. Enkele voordelen:

  • – Mindmappen sluit aan op hoe ons brein werkt; je denkt circulair na in plaats van lineair.
  • – Je ziet in één oogopslag alles wat met een bepaald thema te maken heeft.
  • – Door losse begrippen met elkaar te verbinden kom je weer tot nieuwe inzichten.
  • – Je genereert in korte tijd veel ideeën.

Mindmap And there was content
Dit was een van mijn eigen mindmaps tijdens de zoektocht naar het inrichten van de website waar je nu op kijkt.

Mindmappen in praktijk

Mindmappen is een hele vrije manier van je hoofd leegmaken. Met een leeg, horizontaal gelegen vel papier en een potlood ben je er al helemaal klaar voor. Je schrijft in het midden een kernbegrip en gaat daar omheen alles opschrijven wat daarmee te maken heeft. Door de lijnen die je trekt van het ene naar het andere begrip ontstaat de eerder genoemde boomstructuur. Er is één belangrijke regel bij mindmappen:

Niets is fout tijdens het mindmappen.

Na afloop kun je schrappen, ideeën afschieten en kritisch zijn. Tijdens het proces van je hoofd leegmaken is het zaak dat je aan staat en jezelf niet belemmert door direct na te denken over de gevolgen of de uitwerking. Accepteren dat er geen gekke, stomme en rare dingen in een mindmap kunnen staan helpt enorm tijdens het mappen. Benoem deze regel ook als je in teamverband gaat mindmappen. Zeker met anderen om je heen zijn mensen geneigd ideeën direct af te schieten.

Digitaal of analoog mindmappen?

In het huidige tijdperk zijn er honderden apps en websites waarop je gemakkelijk digitaal kunt mindmappen. Toch ben ik er fel op tegen. Je hebt digitaal niet dezelfde vrijheid als op een vel papier. Je kunt op papier namelijk gedachteloos werken, waar je digitaal moet nadenken over waar je het streepje vindt, hoe je een nieuw vakje trekt en hoe je een tekening kunt toevoegen aan je map. Visuele denkers zullen het fijn vinden om doodles maken tijdens het mappen en op papier heb je dat simpelweg sneller voor elkaar. Zoals met alle technieken is de uiteindelijke keuze aan jou. Ik raad echter aan: op papier mindmappen, digitaal bewaren. Maak er bijvoorbeeld een foto van en bewaar die in Evernote of digitaliseer je “definitieve” mindmap met behulp van online tools.

Na een goede mindmapsessie voel je je net als na een voorjaarsschoonmaak in huis: zeer tevreden, georganiseerd en opgeruimd.

Mindmap je hoofd leeg: zo krijg je rust en overzicht

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief