Ga voor duurzame marketing! Werk vanaf nu met een persona • &therewascontent

Ga voor duurzame marketing! Werk vanaf nu met een persona

Inhoudsopgave

Waarom is een persona een duurzame keuze als het gaat om je marketing? Het is heel eenvoudig. Het creëren van een persona is het creëren van iemand die écht je doelgroep vertegenwoordigt. Je weet daardoor wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden, wat hen bezighoudt en wat hen ’s nachts wakker houdt. Door een persona te ontwikkelen, sta je jezelf toe een lange termijn marketingstrategie te creëren. Dat komt doordat je je echt concentreert op wat belangrijk is voor je doelgroep. Zo kun je jouw aanbod optimaliseren voor je ideale klant. Geen loze kliks, goede statistieken en een hogere verkoop. Duurzaam voor jouw bedrijf én je CO2-uitstoot.

Empathy map persona

Empathy map

Bij een duurzame marketingstrategie maak ik een persona altijd via een empathy map. In een empathy map zitten de gevoelens en gedachten van iemand gevangen. De emoties van een (fictief) mens zeggen veel meer dan alleen hun feiten of doelen. Het is namelijk heel gemakkelijk om bij het maken van een persona terug te vallen op vooroordelen. Je zet in wat je denkt te weten over de doelgroep. Bij een ​​empathy map word je gedwongen om over de situatie na te denken vanuit het perspectief van je klanten. 

Lees ook: Dit is waarom je vanaf nu een empathy map voor persona’s moet gebruiken

Wanneer je niet bang bent om doelgroepen te elimineren die je niet passen en je communicatie te optimaliseren voor je gedroomde doelgroep, dan word je pas echt persoonlijk. In je communicatie kun je het gevoel geven alsof jouw aanbod voor die ene persoon gemaakt is. Zij krijgen het gevoel: ‘Je begrijpt wat ik voel, je lost mijn probleem op. Niet het probleem van iedere mens. Nee, je lost mijn probleem op.’ En door het persoonlijk te maken, bouw je een hele sterke band met de doelgroep op. Ze blijven veel langer plakken.

Drie duurzame basics

Wanneer je een persona maakt, haal je nog steeds niet het maximale uit je marketing. Je hebt pas een eerste stap gezet naar een duurzamere marketingstrategie. Er zijn meerdere stappen voor nodig voor we spreken van een duurzame strategie. Drie stappen om precies te zijn:

1. Een klantreis of marketingfunnel

Weet wat je te verkopen hebt, zodat je meetbaar maakt wanneer je marketingstrategie succesvol is.

Lees ook: De duurzame marketingfunnel die high-end klanten aantrekt (ook handig voor SEO!)

2. De kernbegrippen van je merk

Wat zijn jouw kernwaarden? Wie ben jij? Wat is je identiteit als bedrijf of als ondernemer? Welk gevoel wil je uitstralen in een e-mail, bericht of foto van je merk?

3. De juiste doelgroep

Als je weet wie je bent en wat je wilt verkopen, kun je jouw zakelijke doelen nog steeds niet bereiken. Je hebt een doelgroep nodig om de duurzame cirkel rond te maken. En daar zet je de empathy map voor in.

Een duurzame marketingstrategie

Wanneer je over alle drie de stappen hebt nagedacht, spreek je van een duurzame marketingstrategie. Op basis van de duurzame basics kun je beslissingen nemen. Welke marketingtechnieken ga je precies inzetten? Worden het de organische technieken – waarin ik gespecialiseerd ben – zoals SEO of e-mailmarketing? Of past een online of offline advertentie beter bij je plannen? Je hebt meer dan genoeg keuze. Met behulp van de duurzame basics wordt het een stuk makkelijker om de juiste beslissing te nemen.  

Wanneer je twijfelt of je de juiste marketingtechniek kiest; kijk naar je basis. Je weet je doelgroep, je kernbegrippen en de klantreis. Die informatie vertelt of het de beste keuze is om in SEO te investeren. Of dat je wellicht beter eerst op social advertenties kunt inzetten om snel naamsbekendheid te genereren. 

Profiteren op lange termijn

Telkens wanneer jij een nieuwe campagne wilt lanceren, klaar bent voor de promo van een nieuwe dienst of aan je naamsbekendheid wilt werken, heb je je basics al op de plank liggen. Vraag je bij alle beslissingen af of het aansluit op de wens van je doelgroep, jouw plannen in je klantreis en of het matcht met wie jij bent als merk via je kernbegrippen.

Het niet steeds opnieuw hoeven maken van de basics is eigenlijk al duurzaam met je tijd omgaan. Toch is er een nog veel belangrijkere reden waarom we spreken van een duurzame marketingstrategie. De basics zorgen er namelijk voor dat jij van A tot Z bewuste keuzes maakt. Je kiest een design dat bij je doelgroep past, schrijft je content zodat er de juiste conversie plaatsvindt en je blijft authentiek als merk.

Doordat je durft te kiezen voor dat wat op jouw basics aansluit, zorg je ervoor dat je geen verkeerde bezoekers aantrekt. Je voorkomt kliks op je links die niets opleveren. Positief voor jouw conversiepercentages én goed voor je CO2 uitstoot. Immers, hoe minder zinloze kliks, hoe beter. 

Duurzame keuzes maken

Het lijkt niets voor te stellen: één klik minder van iemand die helemaal niet op je website moet zijn. Maar die ene klik is het begin van een grotere verandering. Stel je de impact voor wanneer alle bedrijven met duurzame basics gaan werken. Wanneer we alleen al naar alle zelfstandigen kijken, dan zou één e-mail per dag minder een verschil zijn van maar liefst 1,1 ton (!) CO2-uitstoot minder per dag. 

Benieuwd naar de rekensom? Ik heb het voor je uitgewerkt in een whitepaper. De whitepaper helpt je om nog beter te begrijpen hoe ik kijk naar duurzame marketing. En je begrijpt direct waarom het werken met een persona bijdraagt aan een duurzame marketingstrategie.

Reguliere v.s. duurzame marketing

Je vraagt je misschien af wat dan precies het verschil is tussen reguliere marketing en duurzame marketing. Moet je lid worden van een club? Moet je meer geld uitgeven? Of is minder e-mails en printen al voldoende?

Wanneer we naar de basisprincipes van marketing kijken, dan geloof ik dat elke goede marketeer op een duurzame manier werkt. Iedere marketeer optimaliseert de basis voor zijn klanten. Daarmee zijn ze automatisch duurzame marketeers. Helaas heb ik ervaren dat er veel situaties zijn waarin marketeers dit nog niet optimaliseren. Of bedrijven die van mening zijn dat het ‘nu toch ook werkt’. Ze willen geen tijd en geld steken in het ontwikkelen van specifieke klantreizen. Dat moet anders. 

Optimaliseer die klantervaring met behulp van de drie duurzame basics. Alleen dan haal je alles uit je marketingstrategie op lange termijn. Alleen dan mag je spreken van een duurzame strategie. En geloof mij: daar heb je 100% zeker profijt van. 

Voldoening

Naast alle cijfertjes en theorie is er nog een hele belangrijke reden waarom duurzame marketing je tijd waard is. Het is super waardevol wanneer je écht een verschil kunt maken in iemands leven. Iets dat je enkel bereikt door verbinding te maken. Een echte, emotionele verbinding tussen jou, je merk en je klant. De beste klantrelaties komen daarom voort uit duurzame marketing. 

Men heeft de neiging overweldigd te raken op het gebied van marketing. Er zijn immers zoveel verschillende stappen, mogelijkheden en voorkeuren. Wanneer ik mensen vertel dat ik een duurzame marketeer ben, dan wordt er vaak gedacht: ‘Oh, dat gaat me meer geld kosten. Het wordt ingewikkelder. Ik weet niet zeker of dit voor mij is, want mijn bedrijf heeft niks met duurzaamheid te maken.’ Duurzame marketing is voor iedereen. Van de Tony Chocolonely’s tot de businesscoaches en advocatenkantoren.

Werk met persona’s

Start je duurzame marketingstrategie door met persona’s te werken. Het kost je niet meer geld, je hoeft je strategieën niet overboord te gooien en je hoeft zelfs niet eens een bedrijf te hebben dat iets met duurzaamheid te maken heeft. Het is een keuze die jij als persoon maakt. Het is iets dat past bij je kernwaarden – als mens en/of als bedrijf. 

Veel mensen willen impact maken. Ze willen iets nuttigs doen voor de wereld. Wanneer je begint met het optimaliseren van je drie duurzame basics, zet je de eerste stappen. Je werkt aan een duurzamere toekomst op een hele laagdrempelige manier.

Ieder bedrijf heeft baat bij een duurzame marketingstrategie met goede persona’s. Een goede marketingstrategie is nou eenmaal iets waar je tijd voor moet maken. Wanneer je bereid bent om dat te doen, dan garandeer ik je dat je betere statistieken zult zien. Waar wacht je nog op? Start met die persona!

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.