Doe het eens anders: gamification in productiviteit apps

Gamification in productiviteit apps
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Gamification gebruiken om productiever te worden, geloof me: dat werkt. Gamifi-watte? Gamification is het gebruik van game-elementen om niet-game problemen aan te pakken. Tijdens mijn scriptie in 2013 (wauw, time flies) verdiepte ik me in het onderwerp via het toen gratis aanbod van de University of Pennsylvania via Coursera. Sinds die tijd zoek ik graag de apps met gamification invloeden op, want ik vind het veel leuker dan de apps zonder spelelementen. Ik leg je uit waarom het werkt en welke drie apps je kunt gebruiken om productiever door je taken en to do’s te gaan.

Hoe ziet zo’n app met gamification eruit?

Mijn geliefde Forest app is een goed voorbeeld van een gamified app. Door de keuzes die ik maak, kan ik een boom laten groeien of om zeep helpen. Het werkt, want:

  • – Je wordt beloond voor goed gedrag: je boom is volgroeid.
  • – Je voelt je verantwoordelijk voor jouw bos en wilt dat het blijf groeien en gezond is.
  • – Je kunt strijden tegen je vrienden.
  • – Je wilt niet dat het jouw schuld is dat de boom afsterft en die verantwoordelijkheid motiveert.

Klinkt suf als het zo op een rij staat he? En toch werkt het voor alle Forest liefhebbers zo. Bewust en onbewust reageer je anders op de extra verantwoordelijkheid die je hebt in RPG-productiviteit apps. Bovendien ziet het er vaak heel anders uit dan een standaard to do lijst. Je hebt bijvoorbeeld karakters, je hebt invloed op hoe die eruitzien of hoe ze zich gedragen. Ik ben zelf een enorme liefhebber van pixel art en dat zie je vaak terug in de gamified apps. Dat is dus al direct een +1 voor de gamified apps ten opzichte van de reguliere apps. Zijn deze apps dan ook beter dan een reguliere productiviteitsapp? Nee, het is een andere benadering. Kies voor de app die het beste bij jou past. Maar voor je die keuze maakt: ontdek drie RPG-productiviteit apps hieronder.

Gamified productiviteit apps

#1 Bounty Tasker

Bounty Tasker

Een hele nieuwe app is Bounty Tasker. Sinds 2017 vind je deze RPG-inspired productiviteitsapp in de appstore. Je maakt een karakter aan en voegt taken toe aan de takenlijst. Wanneer je deze taken voltooid verdien je XP waarmee je omhoog levelt en andere upgrades scoort voor je karakter. De interface is vrij clean en simpel voor een gamified app, wat afhankelijk van je voorkeur een voordeel of een nadeel is.

Zou ik de app aanraden?
Jazeker, deze gratis (woohoo) app is als relatief nieuwe app nog vol in ontwikkeling. De developers achter Bounty Tasker staan open voor suggesties en zijn nog altijd bezig om de feedback te verwerken en de app nog vetter te maken.
Geen fervent game-fan, maar toch gamified apps proberen?
Dan is dit een goede binnenkomer in de wereld van role-playing games. Niet te ingewikkeld, maar wel de uitdagingen van games. Bovendien zijn de pixel art karakters mooi, gedetailleerd uitgewerkt.

#2 EpicWin

EpicWin

Mijn allereerste gamified ontdekking was EpicWin. Aan de screenshots die in de FAQ op de website staan, zie je dat de app inderdaad best oud (relatief, voor app-begrippen) is. De screenshots dateren van een iOS in de eerste jaren van de iPhone. Ik heb wat nieuwe shots voor je gemaakt. Je maakt een karakter aan waarmee je de strijd tegen je to do’s aangaat. Zoals je ziet kun je to do’s toevoegen bij de quests. Iedere to do geef je een waarde mee: jij bepaalt hoe belangrijk de taak is en hoeveel XP het voltooien je oplevert. Na het winnen van de to do reist je karakter verder in de wereld waar hij/zij onderweg loot (items) tegenkomt.

Zou ik de app aanraden?
Nee, ik zou voor een van de andere apps kiezen. EpicWin is heel vet, maar voor een app die €2.29 kost is ‘ie al te lang niet geüpdatet. Er zijn geen nieuwe spelelementen toegevoegd en ze hebben eigenlijk zelf de boot gemist naar ‘the next level’.
Toch staat de app in de lijst. Waarom?
In de basis werkt het prima, de gamification is er en het is niet ingewikkeld. Ik vermoed geen prijswijzigingen op korte termijn, maar mocht je het in de gaten willen houden dan kun je dat via het hele handige Appshopper doen (sowieso heel handig om prijswijzigingen in de gaten te houden).

#3 Habitica

Habitica

Wat heel vet is aan Habitica, is dat dit een open-source project is. Dat betekent dat de code achter de app toegankelijk is voor iedereen. Daardoor kan iedereen meewerken aan de verbeteringen van de app wat resulteert in een app die up-to-date is en goed in elkaar steekt. Dat gezegd hebbende is Habitica in essentie vergelijkbaar met de twee andere apps. Je maakt een karakter aan en voltooid taken wat ervoor zorgt dat je karakter doorontwikkeld, je monsters kunt verslaan en je met vrienden de strijd aangaat om prijzen te winnen.

Zou ik de app aanraden?
Ja! Dit is mijn favoriet van de drie. Je hebt veel mogelijkheden binnen de app, ik vind de vormgeving heel vet en het open-source gedeelte maakt dat ik denk dat deze app het beste doorontwikkeld wordt van de drie.
Afgeleid door alle extra’s?
Dan is deze gratis app misschien niet de beste keuze voor jou. Bounty Tasker is je vriend als je van simpel houdt en je alle mogelijkheden van Habitica te overweldigend vindt. Net als ik al langer thuis in de RPG-wereld? Dan zul je je met Habitica ook niet laten verleiden tot het doen van andere zaken. Je komt immers nergens als je niet gewoon met je taken aan de slag gaat. Let’s go!

Afbeelding via TheDeadHeroAlistair

Doe het eens anders: gamification in productiviteit apps

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief