De Golden Circle: waarom doe je wat je doet?

“Maar WAAROM doe je nou wat je doet?” De Nienke uit 2014 kreeg het heel benauwd van die vraag. Ik wist wel vaag welke richting ik op wilde, maar had nog geen idee van de handen en voeten die bij dat idee hoorden. In de zoektocht naar wat de toekomst me allemaal kon brengen stuitte ik zeer regelmatig op Simon Sinek en de Golden Circle, ook vaak omschreven als “maar wat is je why?”. In de beginfase van mijn zoektocht was ik nog lang niet op het punt aangekomen dat ik die why-vraag goed kon beantwoorden. Ik werd er onrustig van en het deed me vooral twijfelen aan de weg die ik mogelijk wilde inslaan. Want wat was het nou eigenlijk dat me zou onderscheiden van de rest? Deed ik dat überhaupt wel met mijn plannen? En zonder fysiek product, hoe moest ik dan dat hele model invullen? Ze gebruiken immers overal alleen maar het voorbeeld van Apple en als je Apple bent dan is dit model heel eenvoudig in te vullen, aldus mijn chaosbrein. Ik verwierp het hele Golden Circle plan en stortte me in het beantwoorden van alle andere vragen die ik nog had. En toch, keer op keer, kwam ik weer bij die ‘why’ vraag terecht. De vraag die na verloop van tijd opeens wel een antwoord kreeg.   

Wist je dat je why kennen een uitstekende basis is voor een contentstrategie? Je ontdekt het in de 7 grootste valkuilen in een contentstrategie.

Maar vertel dan, why?

Met behulp van de Golden Circle krijg je een duidelijk beeld van je beweegredenen. Hoe beter jij je beweegredenen kent, hoe meer voldoening je kunt halen uit wat je doet. Je kunt dan immers veel beter beslissen wat wel en niet bij je onderneming past. Veel ondernemers maken de fout door te redeneren vanuit het product of de dienst die ze aanbieden. Ofwel, de buitenste cirkel. Dat voelt ook als het meest logische antwoord als iemand op een verjaardag aan je vraagt: “Wat voor werk doe je eigenlijk?”

what

Als jij een gesprekspartner treft die niet toevallig op zoek is naar begeleiding tijdens het sporten, dan is de kans heel groot dat het gesprek hiermee al afgerond is voor het goed en wel begint. Zonde. Dit is een kans om te oefenen met je why. Bedenk eens wat er gebeurt als je toevoegt hoe je mensen begeleid als personal trainer.

how

Je geeft direct veel meer informatie over de inhoud van wat je voor werk doet. Je legt niet alleen uit dat je trainingen geeft, maar ook wat jij daarin te bieden hebt ten opzichte van alle andere personal trainers. Namelijk dat je trainingen geeft die volledig afgestemd zijn op een individu, waarbij gezondheid in de breedste zin van het woord een centrale rol speelt.

Toegegeven, dit is het eenvoudige deel van de Golden Circle. Wil jij iets verkopen, dan zul je je moeten onderscheiden van je concurrent. Ook als je nooit over je beweegredenen nagedacht hebt, speelt dat een belangrijke rol. Waarom je dit werk doet is voor iedereen anders en daarmee kan de zogeheten why dus ook op vele manieren geformuleerd worden. In het geval van de personal trainer kan gesprek het bijvoorbeeld ook zo lopen:

why

Dat is een heel ander verhaal dan de mededeling dat je personal trainer bent. Het draagt ook een hele andere boodschap uit. Voer dit gesprek maar eens hardop met jezelf (#noshame, ik praat regelmatig tegen mezelf. Hardop klinkt het soms anders dan in je hoofd). Als we het geheel nu eens achter elkaar plakken en van binnenuit beginnen dan klinkt dat ongeveer als volgt.

Jouw beweegredenen

Zoals gezegd zijn er meerdere wegen die naar Why (Rome) leiden. Als je Google loslaat op Simon Sinek en Golden Circle dan zul je hele uiteenlopende voorbeelden vinden. Dat is voor mij ook precies de kracht. Het model zet je aan het denken en zorgt ervoor dat je scherp blijft. En of dat voor jou dan het beste lukt met formulering A of formulering Z, dat maakt niet uit.

Verdiep je er verder in door een van Sinek z’n boeken te lezen (begin met het waarom) of gebruik een van mijn favorieten: het werkboek van Hashtag Workmode. Zeker in de ontdekkingsfase is het lastig om direct antwoord te geven op deze drie vragen. Neem daarom je tijd, brainstorm, brainstorm opnieuw en test het eens uit op je buurman tijdens een verjaardag. We vinden het belangrijk om de echtheid van mensen te zien, of dat nou in hun pitch is, op hun instagram of in de supermarkt. Het is voor zakelijke (en persoonlijke) keuzes een fijn reflectiepunt. Zoals Simon Sinek zelf zegt:

“People buy who you are, not what you do.”

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.