De 8 beste tactieken om gratis waardevolle backlinks te verzamelen

De 8 beste tactieken om gratis waardevolle backlinks te verzamelen

De 8 beste tactieken om gratis waardevolle backlinks te verzamelen

Inhoudsopgave

Een van de belangrijkste onderdelen van SEO is je linkprofiel. Als we er vanuit gaan dat zowel jij als je concurrent geoptimaliseerde content hebben, dan komt Google voor een dilemma te staan. Ze moeten immers toch een keuze maken wie welke positie krijgt. Een van de rankingfactoren die bij deze keuze een essentiële rol speelt zijn de backlinks in het linkprofiel. 

In het linkprofiel van je website staan alle links naar jouw website, waar ze vandaan komen en hoeveel waarde iedere link heeft. We noemen zulke links ook wel backlinks. Hoe meer waardevolle vermeldingen er naar jouw pagina’s gedaan worden, hoe sterker je linkprofiel. Je kunt diverse tactieken inzetten om backlinks te verzamelen. De 8 beste tactieken om waardevolle backlinks te verzamelen die je geen geld kosten ontdek je hier.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding en het verzamelen van backlinks is noodzakelijk om je concurrenten te evenaren in de zoekresultaten. Google neemt graag de waardering van anderen over jouw content mee in hun ranking. Komen er van allerlei websites links naar jouw website? Interessant voor Google, want blijkbaar gebeurt er dus iets waardevols bij jou. Alleen dit is ook direct waar de mythe vandaan komt.

Linkbuilding werd vroeger onwijs veel gedaan via allerlei sneaky, waardeloze tactieken. Er waren (zijn) sites die puur als doel hebben om zoveel mogelijk linkjes naar allerlei sites te geven. Daardoor lijkt het op het eerste oog alsof jij onwijs veel backlinks naar je site hebt. Wanneer je verder kijkt zie je dat de sites waar die links vandaan komen geen enkele toegevoegde waarde hebben. Ze hebben geen autoriteit en zijn ook niet gebruiksvriendelijk. Het is een zogeheten black hat SEO techniek en die kan je fikse penalties opleveren.

Geen paniek! Zolang de links naar jouw site van waardevolle plekken komen is er niets aan de hand. Het is zelfs noodzakelijk om het verschil te maken bij je concurrenten. Goed aan je linkbuilding werken dus, maar dan wel op een eerlijke, waardevolle manier. Laat die linkfarms en startpagina’s links liggen en investeer tijd in eerlijke backlinks. Kies voor ‘earned links’. Daar heb je op termijn simpelweg het meeste aan! Om je daarbij te helpen vind je in dit artikel maar liefst 8 tactieken die je kunt inzetten om waardevolle backlinks te scoren.

De 8 beste tactieken om gratis waardevolle backlinks te verzamelen

1. Gastbloggen

Een van mijn favoriete methodes om een gratis backlink te krijgen. Ga op zoek naar websites die dezelfde (of een gedeelte van) jouw doelgroep bedienen en benader ze met een gastblogvoorstel. Er zijn websites die draaien op gastblogs (b.v. frankwatching). Laagdrempelig en grote kans dat je ook daadwerkelijk mag bloggen. Heeft een website geen zichtbare mogelijkheid voor gastbloggen? Benader ze met een extra goed voorstel. Leg uit waarom juist jij een gastblog over onderwerp X moet schrijven. 

Daarnaast is het belangrijk dat je goed uitlegt wat voor hen de meerwaarde is van jouw blog publiceren. Wat levert het hen op om de website  Zorg dat je pitch ijzersterk is. En vergeet natuurlijk niet om de afspraak te maken dat jij mag linken naar je eigen website.

2. Profiteer van doodlopende links (404)

Het nakijken van bestaande content wordt door veel bedrijven op de lange baan geschoven. In dit geval heel gunstig. Oudere artikelen bevatten vaak externe links die niet langer werken. Als je zo’n doodlopende link spot en je weet dat jij daar ook content over hebt op je site: mail ze! Nee heb je, ja kun je krijgen. Leg uit dat de link in hun tekst niet meer werkt, maar dat jij daar eventueel een alternatief voor hebt. En vergeet wederom niet om te vertellen wat de meerwaarde voor hen is om jou te noemen.

3. Schrijf testimonials en reviews

Wanneer je testimonials schrijft voor oude klanten, dan komt daar vaak je naam bij te staan. Geef aan dat je met plezier een review voor ze schrijft, maar dat je daarbij wel graag een link naar je website hebt. In het verleden testimonials geschreven? Ook dan kun je vragen of ze alsnog een link naar je website willen plaatsen.

4. Expert interviews (roundups)

Organiseer expert interviews op je website. Kies een onderwerp en vraag verschillende experts om hun mening. Verzamel alle input in één waardevol artikel. Grote kans dat de verschillende experts dit artikel gaan delen. Zoveel verschillende inzichten nodigen immers uit tot een gesprek. En hoe meer er over jouw content gesproken wordt; hoe meer linkjes er gedeeld zullen worden. Bovendien ook een mooie manier om je netwerk verder uit te breiden!

5. Deelbare content schrijven

Zorg dat alle content die je maakt het delen waard is. Dat lijkt een open deur, maar het wordt nog vaak vergeten. Schrijf waardevolle content, start de conversatie en betrek anderen bij je artikel. Zorg dat je vervolgens ook de betreffende bedrijven/personen noemt wanneer je het artikel promoot op social media. Zo zorg je ervoor dat men je content graag deelt, waardoor je linkje vanzelf op verschillende websites genoemd wordt.

6. Samenwerkingspartners & klanten

Naast reviews en testimonials zijn er ook bedrijven die hun favoriete klanten en samenwerkingspartners met naam en logo op de site zetten. Ook in dat geval kun je vragen of ze een linkje naar je website willen toevoegen. Laagdrempelig én effectief.

7. Zoek de publiciteit op

Verkoop jij iets wat het goed doet in de publiciteit? Zoek het dan ook op. Je kunt media altijd zelf benaderen als je iets bijzonders te vertellen hebt. En lanceer je iets nieuws? Werk dan bijvoorbeeld met persberichten. Bij de publiciteit wordt in de meeste gevallen ook een linkje geplaatst naar de website waar het artikel over gaat. Zo verzamel je niet alleen een backlink, maar bereik je ook nog eens een nieuwe doelgroep.

8. Gebruik je social media

Hoewel linkjes in social bio’s lang niet zo krachtig zijn als van reguliere websites: kwaad kan het niet. Noem daarom je website op Pinterest, Instagram en je andere social kanalen. Let wel: enkel je socials inzetten levert je geen sterk linkprofiel op. Je moet deze tip echt combineren met andere manieren om je linkprofiel te versterken. 

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.