NoFollow, keywords en linkbuilding: 25 SEO begrippen uitgelegd

NoFollow, keywords en linkbuilding: 25 SEO begrippen uitgelegd

SEO

Inhoudsopgave

Wanneer je in de wereld van online teksten schrijven duikt kom je al snel een hoop SEO, Search Engine Optimization, begrippen tegen. Waarom SEO zo belangrijk is? SEO is een onwijs handige tool om hoger te scoren in Google. Immers, hoe meer mensen op je website terecht komen, hoe groter de kans dat ze iets bij je afnemen. Bovendien gaan SEO en kwalitatieve content hand-in-hand, waardoor je doelgroep sneller blijft hangen. Hoe relevanter je bent, hoe interessanter het is om jou te volgen. Niet alleen op je website, maar ook nog eens op je socials, via je podcasts, mailinglijst en (betaalde) e-books.

Om die SEO-resultaten te boeken is het belangrijk bij het begin te beginnen. Waar krijg je allemaal mee te maken wanneer je zoekmachine vriendelijke content schrijft? De 25 belangrijkste SEO begrippen leg ik aan je uit.

Alt-tag

Een alt-tag is een tekstuele omschrijving bij een beeld. In de alt-tag omschrijf je kort wat er op de afbeelding gebeurt, zodat Google je website beter kan indexeren. Zoekmachines zijn slim, maar helaas nog niet in staat om de context van een afbeelding te begrijpen. Je website én je afbeelding komen hoger in Google terecht wanneer je ze op de juiste manier gelabeld hebt. Bovendien worden alt-tags ook op een website weergegeven wanneer een afbeelding niet langer werkt of de pagina wordt voorgelezen aan bijvoorbeeld een slechtziend iemand.  

Backlink

Een backlink is een verwijzing (URL) van een andere site naar die van jou. Niet alleen komen bezoekers sneller via die website naar jouw website, maar ook Google komt sneller bij je site uit. Zoekmachines zien iedere natuurlijke backlink als een aanbeveling voor jouw pagina. Hoe meer aanbevelingen de zoekmachine tegenkomt, hoe hoger je website zal ranken. Google vindt het immers belangrijk dat de meest waardevolle content bovenaan staat.

Je kunt nog altijd backlinks kopen en je URL tegen betaling op websites laten plaatsen. Werken betaalde backlinks? Nog wel, want Google heeft niet altijd door wanneer backlinks oprecht zijn en wanneer niet. Zoekmachines worden echter steeds slimmer en daarmee worden betaalde backlinks steeds minder waardevol. Natuurlijke backlinks, die met een oprechte insteek gedeeld worden, zijn en blijven de meest waardevolle optie.  

Black hat SEO

Wanneer je trucs gebruikt om hoger in zoekmachines terecht te komen spreken we over black hat SEO. Er moet sprake zijn van het misleiden van het Google algoritme om op een onethische manier je SEO te boosten. Google straft deze manier van optimalisatie hard af waardoor je niet langer in de zoekresultaten naar boven komt of veel lager dan voorheen. Denk hierbij aan SEO begrippen als cloaking (verborgen teksten met veel zoekwoorden) en keyword stuffing.

Zoals de naam al doet vermoeden bestaan er verschillende gradaties in SEO-technieken. White hat SEO is de tegenhanger, waar grey hat SEO niet geheel verrassend tussen deze twee technieken inhangt.

Canonical URL

Via een canonical URL help je Google bepalen welke URL de belangrijkste is. Het komt namelijk wel eens voor dat jouw content op twee verschillende plekken online staat. Dat kan op je eigen website gebeuren, maar ook op twee verschillende domeinnamen. Een canonical URL aanduiden is overigens geen garantie. Zoekmachines gebruiken het als richtlijn en beslissen uiteindelijk zelf aan welke URL ze de voorkeur geven.

Op je eigen website is er sprake van dubbele content wanneer content sterk op elkaar lijkt. Veelal webshops hebben hiermee te maken. Wanneer de bezoeker de webpagina met alle jeans bezoekt en vervolgens filtert op jeansmaat dan blijft de content op de pagina nagenoeg hetzelfde, maar de URL verandert. Zoekmachines registreren dezelfde content op twee verschillende URL’s en kiezen vervolgens zelf welke URL ze indexeren. Jij hebt natuurlijk liever dat Google de pagina indexeert waarop alle jeans staan. Door aan te geven dat de pagina met filter een canonicle URL is, help je Google de juiste link te indexeren.

Wanneer je content schrijft voor een extern platform en je deze content ook graag op je eigen website deelt is er sprake van dubbele content. In de meeste gevallen wil je bezoekers liever direct op je eigen site hebben dan op een externe site. Door de externe pagina waarop jouw content staat tot canonicle URL te benoemen zeg je eigenlijk tegen Google: ik heb liever dat je mijn URL gebruikt.

Conversie

Wanneer je aan de slag gaat met SEO, dan speelt conversie automatisch ook een belangrijke rol. Of je nu wilt dat bezoekers overgaan tot een aankoop, zich aanmelden voor de nieuwsbrief of hun telefoonnummer achterlaten voor een kennismakingsgesprek. Wanneer er moeilijk leesbare teksten vol met de goede keywords op je website staan, beloont Google je met een hoge ranking. Fantastisch natuurlijk! Alleen je klanten haken af, want je teksten zijn waardeloos waardoor de kans op conversie minimaal wordt.

Voor conversie kun je niet blindvaren op een verzameling keywords in je tekst, maar moeten die keywords onderdeel zijn van een conversiegerichte tekst. Alleen dan scoor je én hoog in Google én blijven mensen hangen waarmee je de kans op conversie aanzienlijk vergroot. 

Crawling

Crawling betekent niets meer dan het doorzoeken van je website door een robot. Een webcrawler gaat van link naar link en deelt de gevonden resultaten met Google. Tijdens het crawlen kijkt de webcrawler dus naar de elementen die wij scharen onder het SEO-proof maken van een website. Denk hierbij aan header tags, het gebruik van keywords en canonical URL’s

Deeplinking

Het linken naar een specifieke pagina (niet de homepage) op een externe website heet deeplinking (op je eigen website heet dat interne linkbuilding). Vooral voor bezoekers is deeplinking prettig. Ze kunnen daardoor gemakkelijk navigeren naar de volgende locatie. Google telt deeplinking op dezelfde manier mee als backlinks.

DoFollow

Elke link die je op de website plaatst is in eerste instantie een DoFollow link. Door links te plaatsen naar andere URL’s geef je een aanbeveling voor die specifieke URL mee. De zogeheten linkbuilding is waardevol en juist daarom moet je er zorgvuldig mee omgaan. Wanneer je het niet erg vindt dat jouw aanbeveling gelinkt wordt aan de desbetreffende site, dan kun je gewoon de reguliere, DoFollow link laten staan. Wil je dat niet? Dan dien je de link een mee te geven.

Duplicate content

Google is gek op unieke content, ofwel content die nergens anders te vinden is. Duplicate content, vaak ook dubbele content genoemd, betekent dat er op meerdere plekken nagenoeg dezelfde content te vinden is. Dubbele content is verwarrend voor zoekmachines, omdat het niet duidelijk is welke link belangrijker is. Je helpt Google door canonical URL’s te gebruiken of door unieke content te maken. Uiteindelijk help je daar natuurlijk jezelf mee, omdat Google je website makkelijker kan indexeren

Grey hat SEO

Het grijze gebied tussen white hat SEO en black hat SEO is grey hat SEO. Je neemt hierbij enig risico door bepaalde black hat technieken te combineren met white hat technieken. Met deze strategie lever je geen enkele toegevoegde waarde aan je bezoekers, maar richt je je pijlen op de zoekmachines. Het hanteren van grey hat technieken levert dus geen enkele bijdrage aan succesvolle conversie. De vraag is wat je aan al die extra bezoekers hebt wanneer het niet tot conversie leidt. 

Header tags

Om je artikel meer structuur te geven, wat voor zowel je bezoekers als Google prettig leesbaar is, maak je gebruik van header tags. Header tags, de naam zegt het al, hebben betrekking op de titels en subtitels in je artikel. Zo geef je alleen de eerste kop in het artikel de H1 tag. De subtitels geef je de H2 en H3 tags. Logischerwijs geeft de nummering ook het belang van de titels aan. De H1 tag gebruik je idealiter maar één keer, omdat je immers maar één titel kunt hebben. De andere tags zijn vaker te gebruiken.

Indexeren

Het registreren van pagina’s door middel van crawling om ze op de juiste manier te kunnen verwerken in Google noemen we indexeren. Je kunt het indexatieproces beïnvloeden door bijvoorbeeld via linkbuilding bezoekers op je website te krijgen. Google ziet het toenemende verkeer en zal sneller aandacht besteden aan het indexeren van je website.

Keyword density

Het SEO begrip keyword density, zoekwoorddichtheid, geeft aan hoe vaak een bepaald zoekwoord terugkomt op een pagina. De keyword density wordt per pagina bepaald, dus iedere op iedere pagina kunnen andere zoekwoorden centraal staan. De richtlijn ligt tussen de 1% en 3%, aldus de veelgebruikte SEO-tool Yoast. Wanneer je het keyword overmatig gebruikt, spreken we van keyword stuffing.

Keyword research

Wanneer je keyword research doet ga je op zoek naar de zoekwoorden die het beste bij je website passen. Het zijn de zoekwoorden waarop jij gevonden wilt worden. Er zijn diverse tools te vinden om te achterhalen wat mensen vaak in de zoekmachine intypen. Helaas is er geen eenduidige formule die een kant-en-klaar antwoord heeft op de vraag welke keywords het beste bij je passen. Het is echter wel een hele belangrijke factor in het hoger scoren in Google, dus tijd en/of geld investeren in het onderzoek loont.

Keyword stuffing

Een van de black hat SEO-tactieken is het zogeheten keyword stuffing. Wanneer je je zoekwoorden onnatuurlijk vaak gebruikt in je teksten dan spreken we hierover. In de begintijd van SEO kon je met deze tactiek een heel eind komen, maar inmiddels weet Google deze truc te herkennen. Bovendien is de tekst een stuk slechter leesbaar wanneer je erg vaak hetzelfde woord gebruikt.

Keywords

Wanneer je aan je SEO werkt, dan krijg je direct te maken met de term ‘keywords’. Keywords zijn de woorden waarmee jij geassocieerd wilt worden. Wanneer mensen zoeken op bepaalde zoekwoorden, dan wil jij dat je website bovenaan verschijnt. Door die bepaalde zoekwoorden tactisch te gebruiken op je website krijg je sneller die hoge plek in de zoekmachines.

Linkbuilding

Er is sprake van linkbuilding wanneer er links naar jouw website op externe pagina’s staan. Hoe oprechter deze links, hoe waardevoller ze zijn. Zo’n specifieke URL van een externe website naar jouw pagina heet een backlink. Binnen linkbuilding kun je kiezen voor betaalde links, maar Google wordt steeds slimmer en ziet het al snel het verschil tussen waardevolle en nietszeggende links.

Link juice

Link juice ontstaat door de hoeveelheid credits die jij hebt opgebouwd. De credits bepalen de kracht van de aanbeveling die je meegeeft wanneer je naar een andere URL linkt. Wanneer er veel waardevolle backlinks naar jouw pagina’s zijn, stijgen jouw credits. Google ziet jouw pagina immers als belangrijk, omdat er veel over gesproken en op geklikt wordt. Wanneer je op jouw beurt backlinks plaatst naar andere websites geef je wat van jouw credits mee aan die link. Hoe meer credits je hebt, hoe meer je er meegeeft. Hoe bekender je bent, hoe meer waarde men hecht aan wat jij vindt. Link juice kan er dus voor zorgen dat jij sneller hoog scoort in Google én het is een manier om anderen te helpen hoger te scoren.  

Meta description

Via de meta description informeer je potentiële bezoekers in Google over de inhoud van je website. Het is het kleine stukje tekst dat onder de URL verschijnt wanneer je de zoekresultaten in Google bekijkt. Deze tekst kun je zelf bepalen en in vrijwel alle gevallen neemt Google dat van je over. Hierin geef je een pakkende omschrijving van de inhoud op de pagina waarmee je de SEO boost én mensen over de streep trekt om op jouw link te klikken.

NoFollow

Wanneer je een NoFollow aan een URL meegeeft zorg je ervoor dat Google geen waarde geeft aan die link. Als jouw zorgvuldig opgebouwde link juice credits meegegeven worden aan de verkeerde partij, dan loop je het risico dat je SEO-positie daalt. Vaak worden de links in blogreacties op NoFollow gezet, omdat spambots daar graag een link plaatsen. Je mag kritisch zijn op de uitgaande links en de waarde die je daaraan meegeeft. Het toevoegen van NoFollow aan een URL is een van de manieren om je goede SEO-positie te waarborgen.

Ranking

De ranking is waar het allemaal om te doen is bij zoekmachineoptimalisatie. De ranking is de behaalde positie(s) binnen de zoekresultaten. Je beïnvloedt deze positie onder andere door SEO begrippen goed in te zetten: de juiste keywords kiezen, aandacht schenken aan linkbuilding en header tags op de juiste manier inzetten.

SEA

Het verschil tussen SEO en SEA zit in het wel of niet betalen voor het laten zien van je website in de zoekresultaten. SEA staat voor Search Engine Advertising, waarmee we het betalen voor advertenties bedoelen. SEO staat op zichzelf, waar SEA het vooral goed doet wanneer ook je SEO op orde is. Je kunt namelijk de statistieken die uit je SEO voortkomen (Google Analytics) gebruiken bij het inrichten van je advertenties. Doordat ze samenwerken genereer je sneller meer kliks naar je website.

Semantic search

Een van de recente ontwikkelingen binnen Google is het semantisch zoeken. Ze verzamelen niet langer puur de keywords, maar kijken naar de context: de zin, de relatie tussen woorden, de synoniemen en de alinea’s. Het is (en wordt) steeds belangrijker om te zorgen dat je boodschap net zo zorgvuldig geschreven is als dat je zoekwoorden uitgekozen zijn. Semantic search helpt Google structuur aan te brengen en zoekresultaten te optimaliseren.

Slug

De slug van een URL is het stukje tekst wat na de domeinnaam komt. De slug wordt automatisch aangemaakt op basis van de titel die je de pagina geeft, maar is ook altijd aan te passen. Het loont om de slug aan te passen voor publicatie, omdat Google fan is van korte slugs waarin de belangrijke zoekterm(en) helder zijn. Je kunt de slug ook aanpassen na publicatie, maar hou er rekening mee dat er dan een doorverwijzing van de oude URL naar de nieuwe gemaakt moet worden. Doe je dat niet, dan kunnen mensen de pagina niet meer vinden en eindigen ze op een errorpagina.

White hat SEO

Bij white hat SEO gebruik je de door Google aanbevolen tactieken om hoger te ranken in de zoekmachines. In tegenstelling tot de SEO begrippen black hat SEO en grey hat SEO, loop je bij white hat geen enkel risico op afstraffing door de zoekmachine. Wanneer je white hat technieken gebruikt, dan richt je je daarbij volledig op de gebruikerservaring. De site is geoptimaliseerd voor de bezoekers en daarna pas voor Google. Zo is ook de conversie op de site hoger, waardoor je niet alleen hoger in Google scoort, maar ook meer call-to-action resultaten boekt

Aan de slag! Of toch niet? Als je wel wat extra hulp kunt gebruiken bij het toepassen van SEO, lees dan ook eens 9 praktische SEO tips voor meer succes in Google.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.